💙💛 Друзі! Ми працюємо 💙💛
RU

Що це за свято Хелловін

Наприкінці другого місяця осені в Ірландії, Великій Британії, США та деяких інших англомовних країнах вже кілька століть відзначається Хелловін. За останні 10-15 років в Україні це свято також почало користуватися величезною популярністю серед молоді, а ось серед покоління середнього та похилого віку все ще зустрічаються ті, хто запитує «Хелловін що це за свято?»




Хелловін – це свято, яке своїм корінням сягає в дохристиянську епоху. Ще давні кельти наприкінці жовтня святкували завершення збирання врожаю. Їхнє свято носило назву Самайн. Цього ж дня вони шанували своїх предків та вірили, що їх душі повертаються у свято на землю. А крім душ померлих з пекла виповзала різна погань, від якої кельти й ховалися під ритуальними масками. Тепер питань стало ще більше, адже не зрозуміло Хелловін це свято чого: завершення збирання врожаю, шанування померлих чи боротьби зі злими духами? Відповідь проста, Хелловін – це одне з найдавніших свят у світі, тому за багатовікову історію його існування воно включає все перелічене вище.

Коли відзначають Хелловін у 2024 році?

Якщо ви любите карнавали та веселі забави, то вам точно потрібно знати, коли цього року відзначають Хелловін. Знаючи наперед день святкування, ви зможете підготувати оригінальний костюм, прикрасити будинок та організувати незабутню вечірку жахів. Гадати, коли цього року Хеллоуїн не варто, адже це свято завжди відзначається у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Дата не прив'язана до місячного календаря подібно до християнських свят, тому відзначається завжди в одну й ту саму ніч. Хелловін цього року буде у ніч з четверга на п'ятницю.

Чому обрано саме таку дату? Ця історія також пов'язана з стародавніми кельтами, які ділили рік не на 4 частини, як ми, а на 2. Перша половина року – світла та добра. Вона тривала з травня до жовтня. Друга половина – темна та зловісна. Світла частина року закінчувалася святом Самайном 31 жовтня, а темна частина року розпочиналася Днем всіх святих 1 листопада.

Деякі люди думають, що Хелловін це День всіх святих, але це поширена помилка. Насправді це свято-провісник Дня всіх святих. За часів римських завойовників він називався All Hallows Even, що в перекладі означало «Меса Усіх Святих», але згодом така довга назва скоротилася до Hallowe`en, до наших днів дійшла найбільш спрощена версія Halloween.

Без чого не обходиться цей день?

Готуючись до святкування замисліться, Хелловін що це за свято без його головних атрибутів? Організовуючи вечірку Хеллоуїна, обов'язково приготуйте наступні предмети:

  • Гарбузи. Чим більше гарбузів ви розкладете по своєму будинку, тим краще. Попередньо в гарбузах потрібно видалити насіння, вирізати на одній із сторін кумедну пику та поставити всередину свічку. Для безпеки можна використовувати свічки на батареях. Так у вас вийде світильник Джека. Історія його появи така ж давня, як і саме свято. Кельти вірили, що відлякати злих духів від їхніх помешкань допоможе вогонь від жертовного багаття. Вони брали турнепс, редьку чи інший овоч, вирізали серцевину і всередину клали вугілля від багаття, овочі захищали його від вітру. Гарбузи більші і яскравіші за інші овочі, тому згодом саме їх стали використовувати для створення святкових свічок.
  • Солодощі. Головна забава для дітей на Хелловін це що? Правильно! Випрошування солодощів! Дітлахи вбираються в страшні костюми і стукають у двері сусідів зі словами «Trick or treat!» Якщо не хочете, щоб вас лякали або робили якісь капості, запасіться цукерками, яблуками, горіхами та печивом.
  • Костюм. Наряджатися на Хелловін – давня традиція. Стародавні кельти вірили, що на межі світлої та темної пори року злі духи виходять з потойбіччя та блукають по землі в пошуках загублених душ. Саме тому кельти вбиралися в ритуальні костюми, приносили жертви та палили багаття, щоб відлякати духів і не дати їм забрати душі. Чим страшніший костюм, тим більша ймовірність, що монстри приймуть вас за свого і не відберуть душі. Звичайно ж, зараз ніхто не вірить у ці страшилки, але традиція одягатися в костюми залишилася, оскільки це дуже весело.



Можна не лише самому вбратися в образ вампіра, примари, відьми чи іншої нечисті, а й оригінально декорувати свій будинок. У сучасних магазинах святкової атрибутики є безліч цікавих варіантів декору для використання всередині будинку та на вулиці.

Які є традиції на Хелловін?

У свято Самайн кельти вбиралися в ритуальні костюми та несли додому свічки чи вугілля від ритуального багаття, щоб розпалити і у своїй хаті благодатне полум'я. Все це робилося для того, щоб захистити себе та свій дім від злих духів. Згодом традиції трохи видозмінилися. Тепер не потрібно гасати з вогненебезпечними предметами по місту, та й приносити жертви на багаттях теж ні до чого, а ось відлякати злих духів знатною вечіркою – чудова сучасна традиція.

Обов'язково цього вечора треба одягнути найстрашніший костюм та вирушити лякати перехожих, як це традиційно роблять у Великій Британії та Ірландії. Ще однією цікавою традицією є випрошування солодощів. На «полювання» за солодощами йдуть переважно діти до підліткового віку. Вони одягають костюми, беруть цебра у формі гарбуза або відьомого казанка та ходять по сусідах зі словами «Trick or treat!» і за це отримують солодощі. Ця традиція народилася в Ірландії, де давно було прийнято 1 листопада віддавати борги, взяті протягом року. А оскільки дорослі завжди працювали, то за боргами відправляли дітей.




В Україні багато хто вважає свято Хелловін що це не традиційне для нас свято, а просто привід повеселитися. Зважаючи на наші релігійні та культурні особливості, це свято навряд чи зможе претендувати на роль національного, але менш улюбленим воно від цього не стане. Завжди знайдуться охочі вбратися в страшний костюм і налякати сусідів.

Як відзначають Хелловін

У кожній країні, де святкується Хелловін на рівні державного свята, існують свої цікаві звичаї:

  • Ірландія. У цій країні існує особливе меню Хеллоуїна, головною стравою в якому є колканнон. Він готується з капусти, вареної картоплі та цибулі. Також випікаються яблучні пироги. У Дубліні влаштовуються масові гуляння, фестивалі та концерти. В ірландському місті Деррі масовий карнавал на честь Хеллоуїна триває цілих 9 днів;
  • Німеччина. Головне святкування Хелловін проходить у замку Франкенштейна, куди з'їжджаються туристи з усього світу;
  • Фінляндія. У цій країні проводиться наймасштабніший кінофестиваль, присвячений Хелловіну. На ньому показують страхи та фентезі;
  • Велика Британія. До свята прикрашаються всі вулиці, а для гостей та мешканців столиці проводяться екскурсії лондонськими цвинтарями.

Масштабно святкують Хелловін також у Румунії, Франції, Італії, Іспанії, США та Канаді. Для американців навіть пандемія коронавірусу не стала підставою для скасування святкування. У них влаштовували барвисті карнавали з дотриманням дистанції, гігієною рук та обов'язковим носінням маски. Це свято навряд чи коли-небудь втратить свою популярність, оскільки людям подобається веселитися від душі та хоч на один день тікати від побутових проблем.

Повернення до переліку