💙💛 Друзі! Ми працюємо 💙💛
RU

Гелій – це. Все про газ гелій та його застосування

Гелій – це газ, що знаходиться на другому місці за легкістю після водню. Майже чверть Всесвіту складається з гелію, але на Землі він у дефіциті, оскільки він швидко піднімається у вищі шари атмосфери та розсіюється там.


Гелій – це. Все про газ гелій та його застосування

Така легкість зробила газ дуже популярним у розважальній індустрії. Саме завдяки йому повітряні кулі можуть літати в повітрі.

Що таке газ під назвою «гелій»

Щоб зрозуміти, чи безпечний газ для здоров'я людей, необхідно знати, що таке гелій у розумінні хіміків. Якщо говорити простими словами, це газ, який складається виключно з атомів гелію, тобто це елемент без будь-яких домішок. Він має такі особливості:

  • його вага в 7 разів менша за вагу повітря;
  • не має смаку;
  • не має запаху;
  • не горить;
  • не виділяє токсини.

Більшість видобутого людиною гелію використовують у промисловості, і лише 2% цього газу застосовують в індустрії розваг. Кулі наповнюються технічним гелієм чистотою 90-97%. Вони можуть підніматися у повітря на висоту до 50 км. Згодом гелій проходить через стінки, і куля починає здуватися. Така кулька не літає в повітрі нескінченно, як дехто думає. Вона здувається та падає на землю через деякий час. Але в кожному випадку термін індивідуальний і може становити як кілька годин, так і кілька тижнів.


Що таке газ під назвою гелій

Гелій більш легкий і розріджений, ніж повітря. Саме ця особливість газу дозволяє створювати при його вдиханні високий «кумедний» голос. Коли звук проходить через розріджене середовище, він прискорюється та підвищується його тональність. Отже, в результаті ми чуємо не себе, а голос мультиплікаційного героя.

Гелій у природі

Гелій – одна з найпоширеніших речовин у Всесвіті. На його частку припадає 23% від усієї маси Космосу. А на нашій планеті цього газу досить мало. В основному він зосереджений у земній корі в мінералах, які містять уран, торій та деякі інші складники. Одні з найбільших покладів гелію було виявлено у 2016 р. біля озера Вікторія у Танзанії. Їхній обсяг перевищував 1,5 млрд. куб. м.


Гелій у природі

Виробництво гелію

Видобуток гелію здійснюється із природних газів. Для цього використовується 2 методи:

  • фракційна дистиляція;
  • мембранний газорозділ.

Економічно доцільно видобувати гелій у родовищах, де його вміст не нижчий за 0,1%.

Сфери застосування гелію

Усі ми знаємо, що гелієм наповнюються повітряні кулі. Але розваги – це не єдина сфера, в якій активно використовується цей газ. Його також використовують у таких галузях:

  • металургія. Гелій – це інертний газ, який використовується як захисний елемент під час виробництва чистого металу;
  • зварювання. Газ є інертним середовищем під час дугового зварювання;
  • харчова промисловість. Гелій служить пакувальним газом та допомагає довше зберігати свіжість продуктів харчування;
  • літакобудування. Газом наповнюють повітряні судна та метеорологічні зонди;
  • ядерна енергетика. Газ служить теплоносієм для деяких видів реакторів.

Сфери застосування гелію

Гелієм також заповнюються газорозрядні трубки в рекламних вивісках, він служить робочим компонентом в гелієво-неонових лазерах, а також входить до складу дихальної суміші для глибоководних нирців.

Основні небезпеки поводження з гелієм

Хто з нас не використовував гелій у кулях, щоб його вдихати та говорити смішним голосом? Таких людей будуть насправді лише одиниці. Але хоч бавитися з цим газом і дуже весело, слід пам'ятати про деякі заходи безпеки.

У жодному разі не можна вдихати гелій у легені відразу ж із балона під тиском. Високий тиск може спровокувати розрив легенів із подальшою смертю або призводить до компресійних розладів. Після таких забав можна на все життя залишитися інвалідом.


Чому гелій безпечний у побуті і кульки з ним безпечні

Також не можна часто вдихати гелій у великих кількостях, оскільки він може замінити повітряну суміш у легенях. Це спровокує кисневе голодування, для якого характерні такі симптоми:

  • тремтять руки;
  • погіршується координація;
  • хилить у сон;
  • втрачається свідомість;
  • порушується робота внутрішніх органів;
  • нудить;
  • паморочиться голова.

Якщо ви помітили у людини подібні прояви після контакту з гелієм, обов'язково посадіть на рівну поверхню, дайте віддихатися. Якщо це сталося у приміщенні, відкрийте всі вікна. Вмийте людину прохолодною водою та викличте швидку допомогу.

Чому гелій безпечний у побуті і кульки з ним безпечні

Гелій у кульках абсолютно безпечний для людини, оскільки для цієї розваги його використовується досить невелика кількість. Навіть якщо відкрити кульку та вдихнути газ, нічого катастрофічного не станеться. Він дуже легкий і сам швидко вийде з легень разом із видихом. Головне не вдихати цей газ часто і у великих обсягах. Також не рекомендується його вдихати вагітним жінкам, маленьким дітям і тим, у кого є патології дихальної або кровоносної системи.

Повернення до переліку