💙💛 Друзі! Ми працюємо 💙💛
RU

Цікаві традиції святкування Хелловіну у різних країнах

Хелловін – найзагадковіше свято, яке люблять і діти, і дорослі. Він з'явився ще в дохристиянську епоху серед кельтських племен, які мешкали на території сучасної Англії, Ірландії та Франції (Галії). Кельти, які були язичниками, вірили в те, що в саме цей час починається холодний період, що триває до самого квітня, тому ніч з 31 жовтня на 1 листопада вважалася переходом від світлого етапу до темного.




Хелловін також називали Днем усіх святих або Днем поминання померлих, і люди вірили, що на землю приходять злі духи. Сьогодні ставлення до Хелловіна змінилося, і багато хто бачить у цьому святі можливість розважитися, спробувати одягти кумедний костюм і весело провести час із друзями. Втім, у кожній країні є свої традиції, про які обов'язково варто дізнатися!

США: гарбузи, солодощі та страшні страви

Незважаючи на те, що свято зародилося серед кельтів, американці люблять його всією душею. Згідно зі статистикою, у них це друге за популярністю свято після Різдва. Не дивно, що готуватися до нього починають заздалегідь, а традицій дотримуються і діти, і дорослі.

Обов'язковим атрибутом на Хелловін є гарбуз, який інакше називають Джек-ліхтар. Його можна купити, а можна зробити своїми руками. Для цього на поверхні плода вирізається зловісна пика, а всередину поміщається невеликий ліхтарик. Вважається, що така «лампа» відлякує злих духів, а ще – це символ закінчення збору врожаю.




Побачити гарбуз у формі голови можна практично у кожному будинку. Також, ним прикрашають кафе, магазини та інші заклади. До речі, оформлення – це важлива частина свята, тому, крім гарбуза, у приміщеннях можна побачити фігурки відьом, штучну павутину з павуками, паперових скелетів та багато іншого.

Ну, а що ж люди? Зазвичай ті, хто хочуть взяти участь у святі, вибирають найрізноманітніший одяг, причому як відьом, зомбі, скелетів і вампірів, так і костюми героїв фільмів або коміксів, знакових персонажів поп-культури, героїв книг, аніме, мультфільмів та казок. Крім цього, на стіл виставляють страви, які виглядають зловісно, ​​але при цьому досить смачні: випічки у формі обрубаних пальців, пиріжки у вигляді мумій, торти, що нагадують цвинтар, а також гарбузовий пиріг та багато іншого.




Також у США є дуже популярна традиція – ходити додому та зі словами: «Trick or Treat» («Гаманець чи життя») і просити у мешканців частування. Якщо хтось відмовляється дати цукерки або щось смачне, «гості» можуть зіпсувати коврик біля дверей, вимазати зубною пастою вхідні двері або зробити будь-яку іншу невелику пакость. Традиційно в період Хелловіна з метою отримати солодощі ходять діти, а дорослі готовляться пригостити їх чимось, інколи, навіть, дають монетки.

Серед традицій також можна відзначити костюмовані вечірки, перегляд фільмів жахів та розповіді страшних історій.

Ірландія: фестивалі вампірів та страва колканнон

Святкування Хеллоуїна у цій країні є дуже важливим, оскільки Ірландія – батьківщина Джека-ліхтаря. Саме тут зародилася легенда про людину, яка не змогла потрапити ані в пекло, ані в рай, і після смерті була змушена ходити неприкаяною душею, яка висвітлювала свій шлях шматком запаленого вугілля, покладеного всередину гарбуза.

Не дивно, що в Ірландії використовують цей плід як святковий атрибут, а крім того, влаштовують різні фестивалі. Одним із них є свято вампірів, на якому веселяться всі, хто бажає долучитися до заходу. Звичайно, на таких заходах, крім вампірів, можна побачити й інших представників нечистої сили: відьом, привидів, гоблінів, скелетів, мертвих воїнів тощо.




А що ставлять на стіл? Окрім улюблених рецептів, в цей день в Ірландії прийнято готувати колканнон – страву з капусти та картоплі, всередині якої знаходиться монета. Рецепт дуже простий, а тому його готують навіть ті, хто не має великих кулінарних талантів.

В Ірландії також є цікава розвага під назвою «Дістань яблуко» та «Злови яблуко». У першому випадку учасники гри намагаються дістати зубами яблука, які плавають у тазику з водою, а у другому – намагаються відкусити шматочок від плоду, що висить на мотузці. У деяких районах збереглася і традиція розпалювати багаття, проте вона поступово відходить у минуле.

Британія та Німеччина: екскурсії страшними місцями та лякаючі історії

У британських та німецьких містах традиції майже не відрізняються від тих, які вже відомі багатьом. Це прикраса будинків елементами, пов'язаними зі святом, приготування різних страв, які виглядають лякаюче і, звичайно, Джек-ліхтар, без якого не обходиться Хелловін. Крім того, у цей період люблять ходити в паби, кафе, пивбари та інші місця, де можна відчути особливу атмосферу.

Але що ж вирізняє ці країни? Виявляється, у містичне свято тут особливо популярними стають моторошні місця – занедбані будинки, замки, в яких нібито живуть привиди, та інше. Чим жахливішими є події, що трапилися в тому чи іншому місці, тим більше охочих туди приходить. Тому, британці влаштовують екскурсії для зацікавлених туристів, не забуваючи розповідати страшні історії.




А ось у Німеччині особливо популярним є місто Дармштадт, де знаходиться знаменитий замок Франкенштейна. Зрозуміло, що, сюди прагнуть попасти всі, хто хоче полоскотати собі нерви. Тим більше, що на Хелловін місце намагаються декорувати вражаючим чином.

Мексика: День мертвих

У мексиканців 1 і 2 листопада заведено відзначати свято El Dia de Muertos. У цей період вважається, що душі покійних родичів приходять відвідати будинки живих, і до такого візиту треба підготуватися.




Цього дня існує чимало традицій. Насамперед, влаштовуються різні карнавали та костюмовані свята, де кожен намагається вбратися незвичайним чином. Обов'язковим атрибутом є приготування солодощів у вигляді скелетів, черепів і навіть смерті. Її часто зображують у комічних ситуаціях, де вона постає або нареченою, або вбраною жінкою.




У День мертвих обов'язково прикрашають будинки та запалюють свічки, щоб душа покійного могла знайти дорогу додому. Неодмінно треба сходити і на цвинтар, щоб прикрасити могили родичів квітами, фруктами та стрічками. Основними атрибутами є цукрові черепи, помаранчеві чорнобривці – квіти мертвих, а також традиційний хліб та алкогольні напої.

Що ж, можна сміливо відзначити, що багато традицій в Хелловін є схожими, але багато що відрізняється. Втім, що найважливіше цього дня? Правильно! Повеселитися, зустрітися з друзями та не забути пригостити дітей солодкими ласощами!

Повернення до переліку