💙💛 Друзі! Ми працюємо 💙💛
RU

Історія походження хлопавок

Хлопавка – це, мабуть, найулюбленіший святковий атрибут для всіх дітей без винятку. Гучний звук від її вибуху та маса яскравого різнокольорового конфеті або серпантину, що розлітається на всі боки, дарують дітлахам і дорослим багато позитивних емоцій.

Історія створення хлопавок

Усі ми знаємо та полюбляємо веселощі з дитинства, а от хто винайшов хлопавку знають одиниці. Предком сучасного святкового атрибуту вважається китайський бамбуковий пристрій для відлякування злих духів. Він називався баончжу, і був вигаданий ще 2 тисячі років тому. Старовинна «хлопавка» була сухою паличкою бамбука, яку підпалювали з одного краю. При горінні сухий бамбук тріщав і, на думку давніх китайців, відганяв своїм тріском духів, які приносять біди та невдачі.


Історія створення хлопавок

Історія хлопавок в їхньому сучасному вигляді почалася в 1847 році, коли британський кондитер Томас Сміт вирішив винайти новий спосіб реклами своєї кондитерської. Він узяв за основу традицію парижан дарувати один одному яскраві пакунки з частуваннями всередині та налагодив власне виробництво таких пакунків, вдосконаливши їх. Тепер вони ще й видавали гучні звуки та викидали разом із міні-подарунком яскраві іскри.

Опис внутрішньої будови

Традиційна хлопавка складається з наступних елементів:

  • корпус. Він може бути із пластику або паперу;
  • наповнення. Це можуть бути різні солодощі, цукерки, маленькі подарунки, мішура чи серпантин;
  • капсуль. Він знаходиться у нижній частині хлопавки. Усередині капсюля знаходиться піротехнічний склад, або стиснуте повітря;
  • тасьма. Вона прикріплена до капсюля. Тасьма є лише у піротехнічних хлопавок. На іншому її кінці може бути кільце, щоб було зручніше смикати.

Коли ви різко смикаєте за тасьму, відбувається тертя, піротехнічний склад спалахує, відбувається міні-вибух. Від вибуху утворюється газ, під тиском якого вміст хлопавки прориває її кришку та ефектно вилітає назовні.


Опис внутрішньої будови хлопавки

Якщо ж хлопавка не піротехнічна, а пневматична, тобто в капсулі знаходиться стиснуте повітря, для її активації потрібно повернути нижню частину хлопавки проти годинникової стрілки.

Які бувають хлопавки

Хлопавки можуть мати різний розмір. Вони бувають від 10 до 150 см. Також вони відрізняються за принципом дії:

  • старі класичні із зарядом сірки. Їх принцип дії описано вище. Через наявність всередині піротехнічного заряду ці хлопавки вважаються найбільш небезпечними та вимагають акуратного поводження з ними;
  • пневматичні. Замість піротехнічної суміші знизу таких хлопавок розташований балон зі стисненим повітрям. Хлопавка активується поворотом її нижнього елемента у напрямі намальованої ньому стрілки. При цьому вивільняється запор кришки балону, а потім, під тиском стисненого повітря, вміст хлопавки викидається вгору;
  • пружинні. Внизу таких хлопавок знаходиться пластиковий поршень та пружина з металу під ним. Активується так само, як і пневматична;
  • багаторазові "поршневі". Це механічна хлопавка, яку можна перезаряджати вручну та використовувати багато разів. Для таких хлопавок потрібно щоразу самостійно вигадувати наповнення.

Пружинні та пневматичні хлопавки не містять горючих речовин, тому вважаються найбільш безпечними. Крім того, вони найбільш надійні і мають найменший відсоток браку.

Як принцип дії змінювався з часом

У людях закладено інстинкт самозбереження, тому кожен новий винахід удосконалюється з метою забезпечення максимальної безпеки. Це ж стосується і хлопавки. Якщо перші варіанти були вибухо- та пожежонебезпечними, то нові розробки з газовим балоном усередині вже не могли спровокувати пожежу. А вироби з пружиною всередині взагалі не становлять жодної небезпеки, і їх можуть використовувати навіть маленькі діти.


Як принцип дії хлопавки змінювався з часом

Великий вибір сучасних безпечних хлопавок ви завжди знайдете у спеціалізованому магазині 4party. Ми пропонуємо тільки якісну продукцію, яка зробить будь-яке свято яскравим, веселим та незабутнім.

Повернення до переліку