4party Магазин 4party — Все для праздника. Товароы для праздника и тематических вечеринок. Быстрая доставка, гарантия качества.
проспект 40-летия Октября (Голосеевский) 126, корпус 1 (044) 384-33-84 Украина Киев
(093) 662-77-94

(067) 350-55-33

(050) 135-51-29

(044) 384-33-84

254638 клієнтів купили товари

Крамниці

Графік

Телефони
Все для свята »Все про свята »Чи безпечний гелій у балоні та повітряній кульці?

Чи безпечний гелій у балоні та повітряній кульці?

(Голосів: 3, Рейтинг: 5)
25.04.2023

Останні роки все частіше використовуються гелієві повітряні кулі на різних свят і вечірок. Їх застосовують не тільки в оформленні приміщення або на відкритому майданчику, вони стали незамінним елементом букета з повітряних кульок.

У зв'язку з широким розповсюдженням, виникає логічне питання - чи безпечний гелій, що використовується при надуванні кульок. У цій статті ми відповідаємо на найпопулярніші питання щодо гелієвих кульок.


Який газ використовується для надування повітряних кульок?

Тільки дуже легкий газ, який набагато легший за повітря, здатний підняти в повітря латексна та фольгована кулька.

Прикметник «гелієві» походить від назви газу «гелій», який міститься в кульці, що літає. Цей газ є елементарною речовиною і значиться в періодичній системі Д. І. Менделєєва під номером 2. За ступенем поширеності у Всесвіті гелій також посідає друге місце. За "легкістю" цей газ випереджає лише водень, який є найлегшим, а гелій - лише трохи важчий. За розміром атомів найменший атом гелію.

Гелій - абсолютно інертний газ, який не вступає в реакцію з жодною відомою речовиною. Він не горить і не підтримує горіння, а так само не викликає отруєння. Цей газ не пахне і безбарвний, важить легше повітря і розчиняється у верхніх шарах атмосфери. За Українськими та Європейськими стандартами, відповідно до правил пожежної безпеки для надуву повітряних кульок використовується виключно гелій (або звичайне повітря).


Повітряні кульки - 4party.ua


Висновки:

 

  • Гелій не горючий, не токсичний, не є вибухонебезпечним!
  • Газоподібний гелій фізіологічно інертний і не становить небезпеки для людини.  
  • Гелій безпечний для навколишнього середовища, тому знешкодження, утилізації та ліквідації його залишків у балонах не потрібно.
  • Гелій значно легший за повітря і розсіюється у верхніх шарах атмосфери Землі.
  • Гелій дозволено застосовувати в будь-яких місцях масового скупчення людей: на концертах, стадіонах, магазинах, святах.

Для зручності перевезення та зберігання в приміщенні, гелій стискають під сильним тиском. Дотримуючись загальних правил транспортування газів, можна перевозити куплений гелій у будь-якому зручному транспорті.


Чи небезпечний балон з гелієм?

Гелій зберігається в тарі різного об'єму. Залізні шафи для балонів з гелієм не потрібні! Великий коричневий балон з гелієм можна тримати де завгодно – у підсобці офісу, на дачі, у передпокої в шафі, у кутку коридору тощо. Термін зберігання гелію в балоні становить кілька років і визначається сертифікатом.

Балони з гелієм

Правила зберігання балона з гелієм

1.     Довгострокове зберігання гелію потрібно здійснювати у сухому теплому приміщенні з гарною вентиляцією або на вулиці під тентом, щоб укрити балон від сонця та дощу.

2.     Температура у приміщенні не повинна перевищувати 50 градусів за Цельсієм.

3.     Якщо не використовуєте балон, надягайте на нього запобіжний залізний ковпак.

4.     Балони потрібно ставити у вертикальному положенні.

5.     Не ставте над місцем зберігання предмети, які можуть впасти або скотитися вниз.

Баллон під високим тиском може становити небезпеку тільки в одному випадку - при руйнуванні. Однак це зробити практично неможливо!

Капсули балонів досить міцні. Перед продажем, всі балони тестують при тиску, що втричі перевищує робочий тиск. На кожному балоні ставлять заводське тавро із чотирьох цифр, які означають місяць і рік наступної атестації. Балони з гелієм сертифіковані для використання у місцях масового скупчення людей.

Чи безпечно вдихати гелій з повітряної кульки?

Гелій - цілком безпечний для вдихання газ. За хімічними показниками він "нейтральніший", ніж азот, з якого здебільшого складається земна атмосфера. Гелій використовується як компонент дихальної суміші в аквалангах для великої глибини, оскільки він практично не розчиняється у крові людини.

Слід пам'ятати, що вдихаючи гелій із кульки, ви вдихаєте не лише газ, а й бактерії, які можуть бути присутніми у кульці. Тому гарантувати абсолютну безпеку ніхто не береться. Проте, у більшості випадків, вдихання невеликої порції гелію є безпечним для людини.

Незважаючи на популярну розвагу, - змінювати голос, вдихаючи гелій з кульки, - надто захоплюватися цим не варто. Від передозування гелієм може статися запаморичення голови, незважаючи на те, що цей газ не є отруйним. Адже організм людини потребує кисню!


Чи може гелій викликати задуху, якщо кілька кульок луснуть у приміщенні?

Все залежить від співвідношення повітря і гелію в приміщенні. Об'єм повітря в кімнаті розмірами два на три метри та висотою стелі 2,5 метра –  15 куб. метрів (15000 літрів). Одна середня кулька має об'єм близько 7 літрів. Якщо лусне 50 кульок з гелієм, то об'єм гелію складе близько 350 літрів. Це трохи більше ніж 2% від об'єму повітря у всій кімнаті. Величина вкрай маленька, враховуючи, що гелій. дуже легкий і миттєво підніметься вгору і просочиться крізь стелю, оскільки проникна здатність атомів гелію дуже висока. Навіть якщо відкрити балон у приміщенні та випустити весь гелій у кімнату, це буде абсолютно безпечно для людей та тварин, які перебувають у приміщенні. 


Кольорові повітряні кульки з гелієм - у магазині 4party.ua


Чи можна курити чи використовувати відкритий вогонь поруч з балоном, або поблизу накачаних повітряних кульок?

Техніка безпеки на складах з рідким або газоподібним гелієм, азотом і вуглекислотою не забороняє куріння, оскільки ці гази не займаються і не підтримують горіння інших речовин. Якщо повітряна кулька лопає, коли зачіпає запалену сигарету, або, до прикладу, гарячу лампочку, то жодного вибуху чи полум'я не буде. Просто лопне (пропалиться) латекс, з якої складається оболонка кульки.


Чи небезпечна повітряна кулька з гелієм для маленької дитини?

Натуральний латекс, з якого виготовлена оболонка кульки, так само, як і гелій, не становлять небезпеки для здоров'я. Слід тільки врахувати, що латексна кулька може луснути, а несподіваний гучний звук здатен налякати дитину. Також необхідно зважати, що малеча може подавитися здутою, або пошкодженою повітряною кулькою, якщо почне куштувати її на смак. Тому найменшим рекомендують дарувати не латексну кульку, а фольговану фігуру, яка не буде гучно вибухати, якщо пошкодити її оболонку.



Категорія: Повітряні кульки
Популярные статьи в блоге
1 2 3
Хіти продажів
введіть ваш
email