Як правильно використовувати бенгальські вогні?

19.05.2024

Здавалося б, просто шматок металевого дроту, вкритого невеликим шаром піротехнічного складу, а скільки захоплення та радості дарує дітям та дорослим цей святковий атрибут. Йдеться, звичайно ж, про бенгальські вогні. Цю святкову забаву найчастіше запалюють на Новий Рік, але мерехтливі іскри, що розсипаються та потріскують, виглядають ефектно і на будь-якому іншому урочистому заході, наприклад, на весіллі.


Як правильно використовувати бенгальські вогні? - фото 1 | 4Party

Коли ви підпалюєте бенгальський вогник, оксидована металева тирса та порошкоподібний алюміній або магній в них починають горіти, потріскувати, іскри починають розсипатися в різні сторони. З одного боку, це дуже ефектно, а з іншого – небезпечно, оскільки в цей момент ви маєте справу з джерелом відкритого вогню. А це означає, що, якщо ви використовуєте бенгальські вогні – безпека має бути на найвищому рівні.

Як вибрати безпечні бенгальські вогні?

Безпечні якісні бенгальські вогні повинні відповідати таким вимогам:

  • поверхня піротехнічного складу, нанесеного на виріб, повинна бути рівною, без опуклостей та вм'ятин;
  • діаметр напилення має бути більше 3-5 мм. Якщо нанесено менше піротехнічного складу, виріб може навіть не спалахнути;
  • відсутність іржі, тріщин та сколів. Наявність цих ознак свідчить порушення правил зберігання;
  • нормальний термін придатності;
  • ціла та не деформована упаковка.

Якщо хоча б одне з цих правил порушено, краще відмовитись від покупки таких бенгальських вогників. У кращому випадку вони просто не загоряться, а в гіршому можуть стати причиною серйозних неприємностей.

У чому може бути небезпека бенгальських вогнів

Температура, до якої під час горіння нагріваються бенгальські свічки, може досягати 1000 градусів. Якщо в цей час навіть випадково торкнутися його, можна отримати серйозний опік. Не менше проблем може створити і просто невелика іскра, яка потрапила на слизову оболонку або на шкіру. Якщо вона потрапила у вічі, потрібно терміново звертатися за медичною допомогою. Несвоєчасне лікування в такому випадку призводить до погіршення зору і навіть його втрати.

Іскри від бенгальських вогнів можуть спричинити пожежу. Якщо вони потраплять на легкозаймисті матеріали, займання відбувається за секунди. Саме тому виріб потрібно підпалювати далеко від штор, скатертин, святкового декору та килимів. Щоб цього не сталося, треба знати, як підпалювати бенгальські вогні та як ними користуватися правильно.

Техніка безпеки поводження з бенгальськими вогнями

Найбільш безпечний варіант - підпалювати бенгальські вогні поза приміщенням.


Як правильно використовувати бенгальські вогні? - фото 2 | 4Party

Якщо ж вами прийнято рішення створити святковий настрій саме в будинку, робити це потрібно далеко від легкозаймистих предметів та речовин. При використанні вогнів також слід дотримуватись наступних правил техніки безпеки:

  • тримати вогник можна тільки за ту частину, яка не вкрита піротехнічним складом;
  • підпалюється лише далекий край виробу, на якому є піротехнічний склад;
  • вогник потрібно тримати на витягнутій руці не строго вертикально, а під невеликим кутом до землі. У такому положенні ймовірність попадання іскор на руку буде мінімальною;
  • не варто розмахувати вогником, щоб іскри не розліталися неконтрольовано;
  • не можна торкатися до палаючої частини вогника під час горіння і ще деякий час після того, щоб не отримати опік;
  • запалювати вогники можуть лише дорослі чи діти старшого віку у присутності дорослих;
  • не спрямовуйте вогник в обличчя людям та тваринам;
  • вогні довжиною понад 40 см використовуються лише на вулиці;
  • не використовуйте бенгальські вогні при температурі повітря в приміщенні або на вулиці вище +30°. Також не варто їх запалювати у вітряну погоду;
  • коли вогник згасне, його не можна одразу викидати у смітник, адже його температура ще певний час залишається надзвичайно високою. Краще занурити їх у сніг чи під струмінь води, щоб стовідсотково загасити.

Якщо під час використання бенгальських вогнів у вас почали сльозитись очі, затерпло в горлі, з'явився кашель, терміново гасіть їх, відкривайте вікна та провітрюйте приміщення. Якщо це не допомогло позбутися неприємних симптомів, зверніться за медичною допомогою. Якщо бенгальський вогник призвів до випадкового займання будь-яких предметів у будинку, не панікуйте, а відразу ж викликайте пожежну службу 101.


Як правильно використовувати бенгальські вогні? - фото 3 | 4Party

Якщо дотримуватися техніки безпеки та правильно користуватися бенгальськими вогниками, вони не стануть причиною неприємностей, а будуть для вас справжнім джерелом радості, веселощів та святкового настрою.

Хіти продажу