Як гарно зробити сервірування столу

21.01.2025

Гарне сервірування столу будь-який прийом їжі перетворить на неординарну подію. Крім естетичного задоволення, правильно сервіроване гуляння спрощує подачу страв та їх прибирання зі столу. Гармонійно підібраний декор, серветки, прибори та посуд для сервірування – це запорука того, що ваші гості залишаться задоволені не лише смаком їжі, а й її подачею.


Як гарно зробити сервірування столу - фото 1 | 4Party

Якщо ви думаєте, що гарно підготувати стіл до прийому гостей можна тільки в ресторані, то дуже помиляєтесь. Пропонуємо вам ознайомитись з деякими рекомендаціями на тему, як красиво зробити сервірування столу у домашніх умовах.

Як сервірувати святковий стіл

Фахівці розрізняють три види сервірування столу:

  • формальне;
  • неформальне;
  • базове.

Як гарно зробити сервірування столу - фото 2 | 4Party

Для кожного з них потрібно знати, як вибрати посуд для сервірування столу та які столові прибори доречно використовувати. Логічно, що для базового сервірування столових приборів використовується мінімум, а найбільше їх задіяно на формальному заході. Але про все по порядку. Розглянемо кожен елемент сервірування окремо в такій послідовності, як вони виставляються на стіл:

  • Скатертина. Її потрібно підібрати відповідно до важливості заходу, але відразу ж варто відзначити, що не можна стелити клейонку. Вона виглядає неестетично. Розкладаючи скатертину, звертайте увагу на довжину звису. Він повинен бути в межах 25-35 см. Занадто короткий буде стирчати, а занадто довгий – заважати під час їди. Колір скатертини найкраще вибрати нейтральний класичних пастельних відтінків. Відмінним варіантом буде вибір скатертини під колір сервізу.
  • Тарілки. Стандартний посуд для сервірування столу – це велика сервірувальна тарілка, середня закусочна та маленька десертна, а також глибока тарілка для перших страв. Для повсякденних обідів велика тарілка не використовується. Види посуду для сервірування столу з першими стравами можуть різнитися залежно від різновиду супу. Густий суп прийнято їсти з широкої тарілки, а бульйон чи крем-суп – з піали. Закусочна тарілка ставиться на велику, а десертна та салатна ліворуч від них. Посуд усіх гостей повинен стояти на одній відстані один від одного та на відстані кількох сантиметрів від краю столу. Не варто ставити на святковий стіл звичайні повсякденні тарілки, для особливих випадків варто зберегти пару святкових сервізів.
  • Столові прибори. Вони розкладаються з обох боків від тарілок. Їх число залежить від кількості страв, що подаються. Прибори укладаються обличчям до стільниці. Виделки укладаються ліворуч, ложки та ножі – правіше, ложка для чаю – зверху.
  • Келихи. Вони виставляються за тарілками трохи правіше за зменшенням висоти. Для червоного, білого вина, шампанського та міцних напоїв передбачається окремий келих. Перш ніж ставити на стіл, перевірте чистоту келихів, на них не повинно бути плям, розлучень та відбитків пальців.
  • Серветки. Їх можна покласти під склянку з водою, під закусочну тарілку чи під виделку. Якщо заплановано урочистий захід, із серветки можна зробити оригінальну фігуру та поставити її на тарілку або згорнути її та закріпити спеціальним кільцем. Багато хто відмовляється від полотняних серветок, мотивуючи це тим, що ними ніхто не користується. Даремно, адже полотняні серветки надійно захищають одяг від крихт та залишків їжі. Ними можна швидко витерти руки, щоб не забруднитись.

Не зайвим буде продумати декор столу. Це може бути флористичні композиції чи тематичні святкові прикраси. До Нового року та Різдва можна створити композиції зі свічок, соснових гілок та пуансеттії, до Хеллоуїну – з гарбузів та гілок з осіннім листям, або зовсім без листя.


Як гарно зробити сервірування столу - фото 3 | 4Party

Романтичною прикрасою на столі стануть свічки, але їх доречніше використовувати для декору на вечірніх трапезах. Квіти та гілки для декору найкраще використовувати натуральні, пластмасові квіти краще не використовувати. Колір рослинності повинен поєднуватись з сервіруванням столу. Квіти у вазах не повинні бути надто великими, щоб не закривати обличчя запрошених на трапезу. Також вони не повинні мати сильний аромат, щоби не перебити запах страв.


Як гарно зробити сервірування столу - фото 4 | 4Party

Особливу увагу необхідно приділити розміщенню страв на столі. Великі тарілки з закусками ставляться у центрі, їх розмір зменшується від центру до країв столу. Також необхідно знати, які тарілки потрібні для сервірування столу під час подачі різних видів їжі. Наприклад, м'ясо подається у блюдах круглої форми, а рибні закуски – у овальних.

Якщо ви подаєте гаряче, спочатку на стіл ставиться супниця праворуч від розпорядника вечора. Він власноруч розливає перше по тарілкам і передає їх гостям. А гарячі страви подаються на великих тарілках та встановлюються у центрі. Обов'язково розставляються сільнички, перечниці та соусники. А ось зубочистки на стіл краще не ставити, їхнє використання за столом виглядає непривабливо. Заплануйте для них місце у вбиральні.

Схеми сервірування столу

Опишемо покроково схему базового сервірування столу на одного:

  • стіл застеляєте скатертиною;
  • у центрі ставите обідню тарілку;
  • ліворуч від неї кладете серветку, поверх неї виделку;
  • праворуч від тарілки трохи ближче, ніж виделка, кладете ніж лезом усередину;
  • правіше від ножа – ложка;
  • склянку води ставте вище тарілки праворуч, приблизно між тарілкою та ножем.

Спочатку подаються холодні закуски, салати та бутерброди. Далі слідує подача гарячих страв. Завершується бенкет подачею десерту.


Як гарно зробити сервірування столу - фото 5 | 4Party

Сервіруючи стіл, пам'ятайте, що всім гостям має бути комфортно. Кожному гостю має бути забезпечено достатньо місця та вільний доступ до всіх частувань на столі. Якщо свято проходитиме в домашніх умовах, немає потреби сервірувати стіл за правилами ресторану. Також не варто ставити гостей у незручне становище та розкладати на столі рідкісні прибори, призначення яких багатьом не відоме. Не перевантажуйте стіл під час сервірування – це ознака поганого тону.

Ідеї ​​сервірування столу

Існують класичні правила сервірування столу, але є ідеї, які дозволять зробити застілля оригінальним без порушення правил столового етикету:

  • Яскрава скатертина. Традиційно скатертина має бути білого або пастельного тону, але можна поекспериментувати і, наприклад, на Різдвяну вечерю застелити червону або зелену скатертину. Білу скатертину можна доповнити по центру вишитою доріжкою на всю довжину столу та ошатними подтарельниками.
  • Подтарельники. Для повсякденного сервірування можна не використовувати скатертину, але під кожний набір приборів потрібно покласти індивідуальний подтарельник.
  • Поступове подання. Коли заплановано грандіозне гуляння з великою кількістю страв, господині жертвують декором, щоб усі частування одразу ж надати у розпорядження гостей. Якщо подавати страви поступово, попередньо прибравши порожні тарілки від страв, що раніше подаються, на столі вистачить місця і для декоративних елементів.
  • Колір посуду. Зараз у магазинах можна придбати безліч різноманітних сервізів. Очі розбігаються, і не знаєш, як вибрати посуд для сервірування столу. Білий колір – це класика, але не варто зупинятися лише на ньому. Колір та форму посуду можна вибирати під настрій чи специфіку свята.
  • Оформлення серветок. Вишукано виглядають серветки в обрамленні спеціальних кілець. Це надає додаткову аристократичність сервіруванню. Також під кільце можна просмикнути гілочку евкаліпта або мирта, а в середину покласти красиво підписану листівку з ім'ям гостя.
  • Сезонний декор. Восени робіть красиві композиції з опалого листя та грон горобини. Взимку гармонійно виглядають на столі гілочки ялин та шишки. Навесні та влітку можна зробити композиції з польових квітів та гілок.

Як гарно зробити сервірування столу - фото 6 | 4Party

Дотримання правил сервірування столу та трохи фантазії перетворять будь-яке застілля на естетичну феєрію.

Хіти продажу