Як влаштувати дитячий святковий бенкет: поради щодо вибору страв, декору столу та розваг

13.07.2023

Одним із головних етапів кожного свята є смачне застілля. Особливо ретельно потрібно підбирати сервірування та страви для дитячого святкового столу. Діти дуже вибагливі в їжі, а деякі з них мають непереносимість деяких продуктів та алергію на них.


Як влаштувати дитячий святковий бенкет: поради щодо вибору страв, декору столу та розваг - фото 1 | 4Party

Щоб свято було веселим, а гості пішли з нього не тільки задоволеними, а й ситими, пропонуємо вам ознайомитися з рядом простих рекомендацій щодо сервірування святкового столу та вибору страв до Дня народження дитини або до будь-якого іншого дитячого свята.

Загальні рекомендації щодо організації святкового столу

Складаючи святкове дитяче меню на День народження, враховуйте такі рекомендації:

  • Забудьте про делікатеси.Святкове меню для дітей повинно складатися максимально з простих та звичних для них продуктів. Будь-які вишукані інгредієнти та делікатеси – це даремно викинуті гроші. Їжа має бути звичною для дітей, але у незвичайному для них оформленні. Все має бути свіжим та безпечним.

  • Як влаштувати дитячий святковий бенкет: поради щодо вибору страв, декору столу та розваг - фото 2 | 4Party

  • Подбайте про здоров'я. У меню для дітей на День народження всі страви мають бути максимально безпечними, тому перед складанням списку страв необхідно обов'язково уточнити у батьків всіх запрошених інформацію про наявність харчових алергій. Також можна дізнатися про конкретні уподобання в їжі та напоях.
  • Організуйте правильну посадку. На чолі святкового столу має сидіти іменинник, а далі дітей треба розсаджувати за віковими категоріями. Дошкільнята повинні сидіти за окремим столом, а тінейджери можуть відзначати не лише за окремим столом, а й у окремій кімнаті.
  • Продумайте сервірування столу. Діти дуже активні і не завжди уважні, тому не варто на стіл ставити порцеляновий або скляний посуд та гострі металеві столові прилади. Найкраще підібрати одноразові склянки, тарілки та вилки з паперу чи пластику. Зараз можна замовити одноразовий посуд, який буде виконаний у стилі дитячого свята.

Загалом на День народження дитини стіл має бути ситним, смачним, різноманітним та максимально безпечним для дітей.

Ідеї ​​страв для дитячого Дня народження

Страви для дитячого святкового столу потрібно вибирати максимально нейтральними. Вони повинні складатися з інгредієнтів, поєднання яких подобається більшості дітей. Наприклад, на святковому фуршеті можуть ідеально поєднуватися страви, що складаються із фруктів та різних сортів сиру.


Як влаштувати дитячий святковий бенкет: поради щодо вибору страв, декору столу та розваг - фото 3 | 4Party

Ці продукти подобаються дітям, як окремо, і разом. Для дитячого дня народження меню має складатися з таких страв:

  • Салати. Прості та легкі салати з 2-3 інгредієнтів. Це може бути поєднання буряків та моркви, моркви та кукурудзи, капусти, моркви та огірків.
  • Фрукти та ягоди. Ягоди можна окремо. Якщо передбачено окреме сервірування фуршетної зони, можна подати дітям у пластикових склянках укладену шарами полуницю, ожину, чорницю або будь-які інші ягоди за сезоном. Класною ідеєю буде порізати моркву у вигляді довгих паличок та поставити у склянках на столі.
  • Небагато фастфуду. Подобається нам це, чи ні, але більшість дитячих Днів народження зараз не проходять без картоплі фрі чи піци. Іноді відсутність цих страв може стати справжньою трагедією як для іменинника, так і гостей.
  • Десерти. Всі діти – страшні ласуни. Якщо ви хочете порадувати іменинника та його гостей смачними та безпечними солодощами, приготуйте торт та інші десерти самостійно. Також їх можна придбати у кондитерській або у майстра, якому ви довіряєте.

Якщо ви хочете, щоб у меню були м'ясні страви, то використовуйте для їх приготування легше куряче або філе індички. З нього можна приготувати смачні міні-шашлички на дерев'яних шпажках, зробити відбивні або додати легкий салат. Від риби на дитячому столі краще відмовитися, оскільки в ній можуть бути дуже дрібні кісточки, та й дуже невеликий відсоток дітей любить рибні страви.

Святкове дитяче меню на День народження повинно враховувати напої. Практично всі діти люблять газовані напої, але для їхнього здоров'я це не найкращий вибір. Краще зробити лимонад, ягідний морс, компот чи холодний чай. Напої можна прикрасити частинками фруктів, ставити в них яскраві парасольки коктейльні і трубочки.

Як подати страви

Якщо ви хочете, щоб гостям сподобався святковий стіл, необхідно зробити його не тільки смачним, а й привабливим на вигляд. Увагу дітей завжди привертають яскраві страви та неординарна подача. Для початку продумайте про прикраси приміщення, у якому буде святковий бенкет та сервірування столу. Якщо вибрано особливу тематику свята, то скрізь мають бути розставлені атрибути, що нагадують, що це День народження у стилі піратів, ніндзя або в будь-якій іншій темі. Але для того, щоб розбурхати у гостей апетит, до прикраси банкетної зони додавайте більше червоних, помаранчевих і жовтих кольорів.


Як влаштувати дитячий святковий бенкет: поради щодо вибору страв, декору столу та розваг - фото 4 | 4Party

Щоб їжа сподобалася дітям, подавайте її незвичайним чином. Наприклад, на бутербродах з огірків та ковбасних кілець можна зробити веселі мордочки з очима з нарізаних кружальцями оливок. А салати можна подавати порційно, помістивши зверху половинку помідора, як капелюшок гриба і зробити на ньому білі крапки за допомогою сметани. При приготуванні десертів у крем можна додати харчовий барвник будь-якого кольору, а зверху прикрасити солодощі різнокольоровою присипкою або маленькими цукерками.

Святкові закуски для дітей

Страви на день народження дітей повинні бути максимально простими, смачними та оформленими так, щоб викликати у малюків бажання швидше їх спробувати.


Як влаштувати дитячий святковий бенкет: поради щодо вибору страв, декору столу та розваг - фото 5 | 4Party

Пропонуємо вам кілька простих закусок, які точно сподобаються маленьким гостям та імениннику:

  • Сендвіч «Сонечко». На тостовий хліб кладете будь-який інгредієнт – сир, шинка, салямі. Зверху накриваєте бутерброд невеликим листком салату. Тонкий кружечок томату розрізаєте навпіл і укладаєте зверху, трішки розсунувши – це крильця. Поверх них із нарізаних кільцями маслин робите чорні крапки. Половина чері буде головою жучка, а вусики можна зробити із зеленої цибулі.
  • Фаршировані яйця «Чортики». У цій страві важливий декор. Готується воно за будь-яким із відомих вам рецептів. З червоного перцю вирізаються по 2 трикутники на кожну половинку яйця – це ріжки «чортиків», вони вставляються вертикально в начинку. З маслин вирізаються чорні брови та очі, вони укладаються поверх начинки нижче ріжок.
  • Сирна закуска «Голодні мишенята». На велику тарілку в центр нарізаються бруски сиру, а по краях викладається класичний салат із плавленого сирку з відвареним яйцем, часником та майонезом. Йому необхідно надати круглу трохи витягнуту спереду форму. Це будуть маленькі голодні мишенята, «мордочки» яких спрямовані до центру тарілки, де знаходяться бруски сиру. Вушка робимо з морквяних кружальців, хвіст – тонко нарізана крабова паличка, очі – шматочки маслин.

Будь-яку приготовлену страву можна подати так, щоб вона привернула увагу дітей. Головне виявити трохи фантазії та терпіння. Якщо ви скористаєтеся цими порадами, то зможете зробити для своєї дитини незабутній та дуже смачний День народження.