Як організувати дитяче свято: ідеї для ігор та розваг

22.06.2023

Коли дитяче свято святкують у кафе або в будь-якому іншому закладі із запрошеними аніматорами, головне завдання батьків полягає в тому, щоб доставити до місця події гостей та винуватця урочистостей, а також сплатити всі заплановані забави. Але не завжди є можливість організувати святкування на природі, натомість, подарувати радість імениннику і відзначити подію тортом зі свічками та веселими конкурсами, було б доречно. Саме тоді батьки починають думати,як організувати дитячий день народження вдома своїми силами.


Як організувати дитяче свято: ідеї для ігор та розваг - фото 1 | 4Party

У цій статті зібрано всю необхідну інформацію про те, як самостійно організувати свято для дитини, усе врахувати, правильно підготувати та весело провести час. Ми пропонуємо не тільки план дитячого свята, а й опис найцікавіших та надзвичайно захоплюючих ігор із дітьми на День народження.

Як організувати дитяче свято вдома

Вміле планування є запорукою незабутньої вечірки. Якщо правильно організувати свято для дітей, то воно залишає незабутні враження та масу позитивних емоцій усім гостям та імениннику. На початковому етапі всі свої ідеї для проведення дитячого дня народження найкраще записувати, це допоможе вам не упустити жодної важливої ​​деталі та передбачити все до найменших дрібниць.

Дуже важливо, плануючи на День народження конкурси для дітей, забави, сервірування та в цілому тематику вечора, враховувати вік винуватця події. При неправильній організації іменинникам-підліткам може бути нудно, а за дуже насиченої програми діти дошкільного віку можуть надто переповнитися емоціями та втратять інтерес до заходу. Щоб цього не сталося, розпишемо поетапно, як організувати дитяче День народження будинку і нічого не забути.

Виберіть тематику свята

Це питання потрібно обговорювати обов'язково з іменинником, якщо це, звичайно, не вечірка сюрприз. У будь-якому випадку тематика заходу має бути цікавою для нього, оскільки вона на святі простежуватиметься у всьому: у святкових прикрасах до дитячого Дня народження, у сервіруванні столу, у вбранні гостей, у конкурсах та іграх.


Як організувати дитяче свято: ідеї для ігор та розваг - фото 2 | 4Party

Навіть запрошення, оформлення фотозони та святковий торт повинні відповідати вибраній тематиці. Є безліч різноманітних ідей для святкування дитячого Дня народження на наступні теми:

  • сюжети улюблених казок – Красуня та Чудовисько, Попелюшка, Колобок, Червона шапочка;
  • сюжети улюблених мультфільмів – черепашки-ніндзя, Тачки, Леді Баг, ляльки LOL, Лего, Супер Маріо;
  • комп'ютерні ігри – Майнкрафт, Роблокс;
  • кольори – сині, зелені, м'ятні, пастельні, рожеві та навіть райдужні вечірки;
  • пірати – це може бути як загальна піратська тематика, так і свято у стилі фільму «Пірати Карибського моря», цікаво, що для обох випадків підходить все для дитячої піратської вечірки.

Є безліч тем та сюжетів, за якими можна провести святковий захід. Їх кількість обмежується лише фантазією іменинника. Але головне завдання визначитися з тематикою якомога раніше, щоб можна було приступити до наступного етапу організації свята.

Створити святкові декорації

Якщо ви вирішили організувати свято для дітей своїми силами, обов'язково потрібно створити в будинку веселу та безтурботну атмосферу. Святковий декор можна придбати або зробити самостійно за допомогою кольорового паперу. Прикрасити кімнату допоможуть такі елементи декору та святкові атрибути:

  • повітряні кулі;
  • ліхтарики;
  • гірлянди;
  • вимпелу;
  • прапорці;
  • квіти.

Продумайте спеціальну фотозону, яка буде виконана у загальному стилі свята. Ця оригінальна декорація дозволить кожному гостю зробити незабутню фотографію та ще довго, дивлячись на неї, згадувати про цю веселу подію.

Зробіть невеликий кенді-бар із цукерками, печивом та тістечками, якими діти зможуть пригощатися будь-якої миті. Це трохи відволікатиме гостей, поки приходять усі запрошені, а ігрова програма ще не почалася.

Продумайте святковий стіл

Сервіровка стола має відповідати загальній тематиці свята. Під тему вечора підбирається посуд, серветки та скатертини. Стільці також можна задрапірувати у яскраві тканини, а на столі можуть бути розставлені тематичні фігурки або флористичні композиції.


Як організувати дитяче свято: ідеї для ігор та розваг - фото 3 | 4Party

Важливо ретельно продумати не лише те, як оформити стіл, а й чим почастувати гостей. Діти дуже часто вибагливі у їжі, а в деяких навіть є не просто специфічні уподобання, а медичні обмеження. Обов'язково при розробці святкового меню уточніть у батьків запрошених діток, чи не мають вони алергії на морепродукти, шоколад, мед або будь-які інші продукти, які ви плануєте використовувати. Ви не помилитеся, якщо на святковий стіл для дітей подасте бургери, піцу, шашлики з курячого м'яса, стаканчики з ягодами і, звичайно ж, всілякі солодощі.

Обов'язково запасіться достатньою кількістю води, адже на День народження конкурси для дітей проводяться дуже активно та шумно, і маленькі гості завжди п'ють багато рідини. Найкраще, щоб це була вода, компот чи соки, з газованими напоями треба бути дуже обережними.

План дитячого свята

За 1-2 тижні до свята потрібно вже чітко визначитися з його тематикою, підготувати відповідним чином оформлені запрошення та роздати їх гостям. З цього моменту вже можна готувати декорації та розробляти святкове меню. А щоб свято пройшло весело для дітей і з мінімальними турботами для батьків, потрібно мати чітко розписаний план дитячого свята.


Як організувати дитяче свято: ідеї для ігор та розваг - фото 4 | 4Party

Наведемо приблизну послідовність, яка буде універсальною для будь-якого Дня народження:

  • Зустріч гостей. Поки гості збираються можна запропонувати тим, хто вже прийшов,сфотографуватися у фотозоні або пригоститися закусками на фуршетному столі або кенді-барі.
  • Поздоровлення іменинника. Цей етап можна перенести і обдаровувати винуватця урочистості перед розрізанням святкового торта, але чим менше запрошені за віком, тим більша ймовірність, що вони можуть захотіти спати, втомляться або просто раніше поїдуть.
  • Початок розважальної програми. Щоб нагуляти апетит, можна розпочати розвагу з активних конкурсів. Якщо гостей багато, їх можна розділити на команди. Окрім конкурсів можна запропонувати домашній квест, всілякі вікторини, естафети та кумедні розіграші.
  • Святкове гуляння. Щоб гостям було простіше визначитись із місцем за святковим столом, можна біля кожної тарілки поставити таблички з ім'ям дитини.
  • Продовження святкової програми. Після святкового столу не варто влаштовувати надто активних ігор, найкраще запросити аніматора з якоюсь шоу-програмою, наприклад, з фокусами, з шоу мильних бульбашок або просто провести якусь веселу вікторину з питаннями про іменинника. Обов'язково продумайте маленькі подарунки учасникам конкурсів, щоб вони більш активно брали участь у них та веселилися.
  • Солодкий стіл. Завершується вечір виносом святкового торта, задуванням свічок та чаюванням.

Після солодкого столу, якщо гості ще не надто втомилися, можна провести міні-дискотеку. Обов'язково потрібно подякувати кожному гостю за візит і подарувати на згадку про свято невеликий сувенір.

Конкурси та ігри на дитячий День народження

Незалежно від обраної вами ідеї для дитячого свята вдома, у план заходу повинні бути обов'язково включені розваги. Без цього не може обійтись жодний дитячий захід. Без конкурсів, вікторин та шарад дітям просто буде нудно і жодних позитивних емоцій від свята вони не отримають.
Як організувати дитяче свято: ідеї для ігор та розваг - фото 5 | 4Party

Пропонуємо ознайомитися з декількома ідеями для ігор та конкурсів дитячих на День народження:

  • Найшвидший. На довгі нитки чи стрічки прив'язуються великі бублики чи пряники. Виграє в конкурсі той, що швидше з'їсть свій бублик, тримаючи руки за спиною.
  • Найспритніший. Між ногами потрібно затиснути повітряну кулю і добігти з нею з точки в точку Б, не впустивши її.
  • Пошук скарбів. У будинку потрібно сховати коробку із маленькими сувенірами для учасників конкурсу. Особливо актуальною ця гра буде для свята у піратському стилі. Все для дитячої піратської вечірки можна знайти у спеціалізованому магазині подарунків і цими атрибутами можна наповнити скриню або прикрасити дорогу до неї. Обов'язково потрібно сховати по всьому будинку підказки із завданнями, виконання яких допоможе знайти заповітний скарб.
  • Перетягніть цукерки. Потрібна миска, наповнена легкими кольоровими цукерками, коктейльні трубочки та пластикові тарілки. Завдання гри в тому, щоб за відведений час, втягуючи повітря через трубочку, перетягнути з миски в тарілку якомога більше солодощів.
  • Мумія. У грі бере участь 2 команди. Кожен дається по кілька рулонів туалетного паперу. Завдання якнайшвидше обмотати одного з учасників гри, зробивши з нього мумію.

Це лише кілька простих ігор, які можна організувати в домашніх умовах на дитячий День народження. Трохи старання та фантазії і в будь-якого батька вдасться зробити незабутнє та веселе свято для своєї дитини.